_Taal_

Gepost door Greet Op 03/10/07 5 Reacties

SpijkerschriftIk ben vrij geïnteresseerd in taal en alles dat ermee te maken heeft. Wat nu volgt is een vrij uitgebreide en redelijk onsamenhangende blogpost over taal als rode draad in mijn leven, en ook gewoon vanalles over taal waar ik zin heb om over te schrijven. Je zou deze blogpost dus best wel eens willen overslaan. Indien niet, lees gezellig door of sla gewoon de blockquote over en ga rechtstreeks naar het besluit.

Eén van de fijnste dingen die er bestaat is de mogelijkheid om jezelf uit te drukken, liefst vlot. In je moedertaal of een andere taal, via het geschreven of gesproken medium (of via muziek, natuurlijk, maar dat is een ander verhaal), voor een klein of groot publiek of gewoon voor jezelf. Een ander fijn ding is bestuderen hoe andere mensen zich uitdruk(k)(t)en. En hoe “taal” (zo’n breed begrip!) ontstaan is en hoe het in elkaar zit. Hoe het marcheert. Communicatie in het algemeen is gewoon een fascinerend fenomeen.

[Hier begint het deel over taal en ik. Denk eraan dat ik gewoon maar vertel over wat mij boeit, en dat ik dus niet zelfingenomen wil klinken of zo.]

In het middelbaar studeerde ik Latijn – Moderne Talen en ik vond de Latijnse taal oprecht interessant. Ik wou in het tweede jaar Latijn – Grieks gaan doen omdat ik de Griekse taal ook interessant vond, maar dat werd mij afgeraden (lees: verboden). Engels is altijd één van mijn lievelingsvakken geweest en ook Frans vond ik best wel een mooie taal. Duits iets minder, maar ik vond het wel leuk om te spreken. In Spaans ben ik nooit echt goed geweest, dat geef ik toe, maar ik vind het wel heel mooi klinken.

Dat wat betreft vreemde talen. In de Nederlandse taal ben ik zo mogelijk nog meer geïnteresseerd, al zolang ik mij herinner. Hoewel ik nog tot in het vijfde extra schrijfoefeningen moest doen om mijn schrift te verbeteren, kreeg ik wel goede punten voor mijn opstellen. Ook in het middelbaar sprong ik altijd een gat in de lucht als er een schrijfoefening aangekondigd werd. In de resultaten van een test die ik in het lager eens deed stond dan ook dat ik taal heel goed aanvoelde, of zoiets. Ik weet het niet meer precies.

In het zesde middelbaar moesten we een leesautobiografie maken: een “opstel” over hoe het lezen in ons leven gekomen is en hoe het geëvolueerd is tot op de dag van vandaag. Ik schreef over mijn Pietje Puk-periode, mijn Marc De Bel-periode, mijn Harry Potter-periode, de Vlaamse Filmpjes, de Uiltjes en Okapi’s en watnog, de keren dat ik samen met nog enkele klasgenoten bijsprong bij het leesuurtje in het eerste leerjaar bij gebrek aan leesmoeders, de Kinder- en Jeugdjury, mijn wekelijkse bezoekjes aan de bibliotheek (die in de vakantie soms dagelijks werden), afijn, ik schreef over wat voor mij helemaal niet speciaal was maar wat volgens de leraar een 10/10 verdiende. Grappig hé. In de cursus stond ook een goed voorbeeld van zo’n leesautobiografie, best boeiend om te lezen, en om de één of andere reden vond de leraar dat die in de volgende cursus vervangen moest worden door de mijne. Ook grappig hé.

Boeken zijn geweldig, trouwens. Ik ben al elvendertig keer aan mijn eigen boek begonnen maar ik zal er wel nooit één afmaken, haha.

In de Nederlandse les zagen we vaak de interessantste en meest fascinerende dingen die ik in gans het middelbaar gezien heb. Zelfs zinsontleding vond ik leuk, go figure. Ik herinner mij nog dat ik bijzonder geïntrigeerd was door de indeling van de talen (je weet wel: Indo-Europese, Altaïsche, Germaanse, Slavische, … talen, en speciallekes zoals Hattisch en Egeïsch en zo). En ook wel door de paar woordjes Welsh die we eens geleerd hebben. En ook door hoe de mens taal ontwikkelt (als baby (vooral dit deel was interessant), als kind en later). En door zoveel andere dingen. Spijtig dat ik dat nu allemaal vergeten ben, ik zou willen alles dat interessant is kunnen onthouden, maar ja dat gaat niet hé. Wat ik ook leuk vond om te doen, waren de Middelnederlandse teksten (Van den vos Reynaerde, door Willem die Madocke maecte) die we naar modern Nederlands moesten vertalen. Het verhaal en de personages hebben we toen uitgebreid ontleed, wat ik trouwens ook leuk vond. Ik ben een beetje raar, soms.

In het derde leerjaar vond ik achterin mijn handboek Nederlands een braille alfabet dus heb ik dat van buiten geleerd. Ik vond het heel leuk om er nog een soort taal bij te kunnen (al is het eigenlijk niet echt een taal maar meer een code). Helaas ben ik het door niet te oefenen al verleerd, maar ik ga het ooit nog wel eens opnieuw leren. Gebarentaal zou ik ook willen kunnen, maar dat zie ik niet zitten als ik het niet kan oefenen met iemand. Misschien ooit.

Ik zou het geweldig vinden als het Esperanto zijn doel zou bereiken en iedereen in de wereld het zou spreken (allez, je weet wel, bijna iedereen hé, de baby’tjes en zo niet). Dat zou toch fantastisch zijn, dat iedereen met elkaar zou kunnen communiceren, ongeacht uit welk land je komt? Maar tot deze utopie werkelijkheid wordt zal het Engels wel volstaan zeker.

Taal is overal, en taal zit in ieders leven. Bij mij is het gewoon (bewust) nét ietsje prominenter aanwezig. Of zo. Ik schenk er nét ietsje meer aandacht aan, bedoel ik. Of zo.

Waar wil ik nu met deze blogpost naartoe?
Wel.

Ik zeg al sinds de eerste keer dat iemand mij het vroeg, dat ik later juffrouw ging worden. In het middelbaar bedacht ik dat Engels en Nederlands geven wel fijn zou zijn. Tot halverwege het zesde middelbaar zei ik dus steevast “Licentiate Engels en Nederlands”, als men “de vraag” stelde. Tot ik naar de SID-in ging en mijn huidige richting leerde kennen.

Soms vraag ik mij af of ik niet een geweldig foute keuze gemaakt heb, en of ik mijn roeping niet gemist heb. Naar mate we meer en meer werk krijgen en ik minder en minder inspiratie overhoud, vraag ik me dat dus meer en meer af. “Dit is mijn ding niet” is een gedachte die vaker en vaker in mij opkomt. Aan stoppen denk ik niet, ik ben geen stopper, maar misschien hé, misschien moet ik na deze drie jaar maar eens aan die studies Engels – Nederlands beginnen. Misschien. Als het mag van de mammie en de pappie. Als. Wie weet?

5 Reacties tot nu toe.

 1. Suiadan says:

  Ik heb het ook al gedacht, en Sara ongetwijfeld ook. Taal is wijs.

 2. Sara says:

  Zie hierboven. Taal ?

 3. Greet says:

  Hehe. Groot gelijk! :D

 4. Bram says:

  Taal is fantastisch en iedereen die het tegendeel beweert, welnu, die heeft een slechte mening. Dit gezegd zijnde, raad ik je aan om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Zinsontleding leuk vinden is gewoon not done! Maar misschien heb ik gewoon een slechte mening ;)

 5. […] geworden? Euh, als alles goed gaat word ik grafisch ontwerper of iets in dien aard. Maar misschien … Wie […]