Kulderzipken

Gepost door Greet Op 19/02/09 17 Reacties

Ik hou van muziek in het algemeen, maar af en toe hou ik zo heel erg veel van een liedje dat ik het aan iedereen moet vertellen: luister hiernaar! Dit is Muziek met een grote M! En twéé uitroeptekens (per strenge uitzondering want ik wil m’n IQ graag houden zoals het is)!!

Het thema  is eenvoudig en toch zo geniaal. Gespeeld door de fluiten klinkt het dromerig en doet het me denken aan prinses Prieel, de trillers en de vrolijke dansende klanken doen me denken aan haar wispelturig en onbezorgd karakter en haar dansende krulletjes. Wanneer de trompetten het thema overnemen klinkt het statiger, waardiger, meer als koning Jozef. Vooral met die hoorn er dan nog bij – die hoornpartij! Ik hou ervan! Ik zou hoorn leren spelen enkel en alleen door dit liedje. En dan die mystieke vrouwenstem in de verte, een beetje creepy maar niet teveel, net griezelig genoeg om kinderen aan donkere kerkers en verlaten kasteelgangen te doen denken maar op een leuke spannende manier. De tamboerijn — en er zit nog iets anders van slagwerk in maar ik kan niet helemaal bepalen wat precies — maakt het allemaal nog typischer Middeleeuws, en ze doet me ook een beetje denken aan Kulderzipken, de simpele boerenjongen. Het ritme is traag, maar niet té traag, net snel genoeg zodat er op die grappige Kulderzipkenmanier op gedanst kan worden aan het einde van elke aflevering.

KulderzipkenOok van de serie op zich (Het acteerwerk, de kostuums, de decors, de spitsvondige teksten en fantasierijke verhaallijnen, de variëteit aan fascinerende personages, de soundtrack, de eenvoud en toch ook de gelaagdheid van het programma, het spelen met taal, …) ben ik een grote fan. Als kind al zat ik elke zaterdagavond (?) voor de TV na het avondeten, te wachten tot alle andere Ketnetbrol gedaan was en Het Programma Van De Week zou beginnen. Tot het einde van de aftiteling bleef ik kijken en dat er voor dat einde niemand durfde te zappen of anderrrs!

Met het schoolorkest brachten we ook eens een eigen arrangement (ter ere van het jaarlijkse CREA dat dat jaar in het thema van Kulderzipken stond). Dat was natuurlijk láng niet zo mooi als the real thing, ook al omdat we het met een heel andere bezetting speelden (ik speelde bijvoorbeeld de pianopartij, geen piano te bekennen in het origineel natuurlijk). Maar toch vond ik het geweldig om te doen, zelfs al vind ik het normaal gezien vervelend om een stuk te spelen dat niet origineel voor piano geschreven is.

Werkelijk, ik kan er blijven over schrijven, maar dat doe ik jullie niet aan. Ik laat het woord aan de muziek; geniet ervan!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

17 Reacties tot nu toe.

 1. Pedro says:

  Het is geweldig inderdaad. Zoals je zei, het programma, de muziek, alles wat ermee te maken had. Nu ook nog als er herhalingen zijn ga ik er naar kijken.

  Volgens mij was het vroeger eerst op de BRTN toen ketnet nog niet bestond. (even opgezocht en wikipedia geeft me gelijk :)) Ja, ik ben dan ook fan van het eerste uur ;)

 2. Greet says:

  Blijkbaar wel, ik heb dan ook vooral herinneringen van de herhalingen op Ketnet want toen ze dat voor de eerste keer uitzonden was ik nog maar een 7-jarig ukkie.

 3. GreatG says:

  brings back memories! :)

 4. Het Radiofonisch Instituut says:

  Trouwens gecomponeerd door Jean Blaute, dacht ik…

 5. Greet says:

  Dat weet ik wel zeker! Ik ben fan van de man :)

 6. rutger says:

  Kulderzipken ruleert gewoon!
  ke dienen dvd liggen e greetie, we kunnen ne keer nen kulderzipkenavond doen
  :p

 7. lucie says:

  Flipperklapke! Klodderzipke! I love it!

 8. Bart says:

  Misschien is dat ander slagwerkinstrument een bodhron.

 9. Greet says:

  Mm, zou kunnen, misschien …
  Maar er zijn nog zoveel slaginstrumenten :)

 10. Liesbeth says:

  Te heerlijk, dit!
  Ik krijg gewoon kippevel van al die nostalgie die door mijn aderen zindert :).
  Ik wou vroeger stiekem altijd wel een beetje prinses Prieeltje zijn. Zo stoer, zo onbezonnen. En met een kasteel, natuurlijk!

 11. StijnH says:

  Geniale TV!
  Vorige jaar nog de dvd gekocht. Het blijft magie.

 12. jyrki says:

  hey,
  ons kampthema dit jaar is kulderzipke.
  dat liedje mag zeker niet ontbreken maar ik kan het niet opslaan :(
  waar heb je het gevonden?

 13. jyrki says:

  hey,
  ik zou dat liedje nodig hebben maar ik kan het niet downloaden. waar kan ik het ergens vinden?

 14. linda says:

  Heb jij die partituren nog ?
  Kan je die eventueel bezorgen ?

 15. Greet says:

  Ik heb de pianopartij nog wel, maar daar kun je niet veel mee aanvangen, dat zijn enkel akkoorden. Maar van zo’n stuk is het niet zo moeilijk om zelf een arrangement te schrijven voor jullie specifieke bezetting hoor :)

 16. kaat says:

  Ik kan het liedje ook nergens vinden, kan iemand mij het doormailen?