Laptoptrubbels

Gepost door Greet Op 15/10/10 4 Reacties

Zucht. Tot voor kort was ik een tevreden klant bij Dell, maar dat begint te minderen. Eerst was er al het gefoefel dat Sara moest doorstaan met haar Dell laptops, en nu begint mijn Inspiron 1525 (beter gekend als Jean-François) kuren te krijgen.

De ingebouwde microfoon heeft het nooit geweldig gedaan, maar bon, hij werkt toch min of meer. De ingebouwde webcam heeft het een half jaartje geleden definitief opgegeven (de laptop is nu twee jaar oud), vermoedelijk wegens een los contact in het laptopdeksel, wat absoluut niet verwonderlijk is aangezien je het hele ding met je pinkje kunt indeuken. Het geluid dan: er zijn twee outputjacks, dus in principe zou ik twee hoofdtelefoons tegelijk moeten kunnen aansluiten op de laptop, maar de linkerjack heeft nooit gewerkt en ik heb er nooit een oplossing voor gevonden. De ingebouwde speakers zijn al even crappy als de microfoon, ze werken wel, maar echt genieten van muziek, goh. Bwoah.

Dat heb ik allemaal min of meer kunnen negeren, maar nu zit ik toch weer met zo’n probleem dat eigenlijk te zot is voor woorden. Met de ingebouwde speakers ben ik zoals ik al zei niet bepaald tevreden, en uren met een hoofdtelefoon op zitten kan ik niet want na een half uur krijg ik pijn aan mijn oren (niet door het geluid, ik bedoel echt pijn aan mijn oorschelpen, door de druk van de hoofdtelefoon). Dus toen ik op iBood een paar kleine goedkope speakers zag staan dacht ik, waarom ook niet.

Vandaag zijn ze toegekomen, dus testte ik ze meteen uit. Ze zijn cute, praktisch, goedkoop en hebben een verbazend goede geluidskwaliteit, dus thumbs up voor Philips. Maar van zodra ik ze op mijn laptop aansloot kwam er een vreselijk irritant geruis uit, een mengeling van lage ruisgeluiden en hoge morsecode-achtige piepgeluiden. Niet te verdragen. Ik las nergens iets gelijkaardigs over die speakers, dus ik testte ze op mijn gsm en daarop deden ze het perfect, zonder enige ruis. Na wat gegoogle kwam ik erachter dat het blijkbaar een probleem is inherent aan de Inspiron serie, dat het voorkomt bij enorm veel laptops uit die serie en dat Dell zelf er geen oplossing voor heeft, en dat al jaren lang. Ik vond wel een paar mogelijke oplossingen, maar ofwel kost het geld ofwel heeft het iets te maken met mijn laptop compleet uit elkaar vijzen (wat ik niet bepaald zie zitten) en geen enkele van die DIY-oplossingen bood enige garantie. Het heeft iets te maken met de aarding, en de jack die niet goed geïsoleerd is of zoiets, en nog ergens anders las ik dat iemand ervaren had dat een andere adapter dan deze die meegeleverd wordt door Dell het probleem grotendeels verhelpt. Dus trok ik de adapter eventjes uit de laptop en jawel hoor, drie vierden van de ruis viel weg. Nu kan ik ze dus enkel gebruiken als ik mijn laptop op batterijstroom gebruik. Yeah.

Heb je ooit al zoiets belachelijks gehoord? (En hoewel dat eigenlijk een retorische vraag was: zoja, weet je misschien raad?)

4 Reacties tot nu toe.

 1. mrVazil says:

  steek een verlengkabel ZONDER aarding tussen uw stopcontact en uw lader, workaround oplossing ;)

 2. Greet says:

  De adapter zelf heeft geen aardingsplug. De aarding gebeurt, als ik het goed begrepen heb, via de onderkant van de laptop … Misschien daarom dat ik er al een paar keer een schokje van gekregen heb.

 3. Paul says:

  Voor goeie hardware kan je altijd terecht bij switch.be (ook in Gent). Je betaalt iets meer, maar het blijft wel jarenlang goed werken!

  groetjes,
  paul

 4. […] Speakers: Philips SBA1510/27 (had ik al). […]