Kiesperikelen

Gepost door Greet Op 07/01/11 6 Reacties

Neen, deze blogpost heeft niks met politiek te maken, wel met mijn tanden.

Ergens in november kreeg ik kiespijn als ik op iets hards beet of iets kouds dronk. Na een tweetal weken waarin het erger werd, trok ik ermee naar mijn tandarts. Ik had een gaatje verwacht (wat ik op zich al behoorlijk erg vind, met die spuitjes) maar het verdict luidde: ontstoken zenuw, moet ontzenuwd worden. Kiezen hebben 4 zenuwkanaaltjes waarvan 1 microscopisch klein kanaaltje, dus mijn tandarts verwees me door naar een specialist in Gent.

Ik maakte een afspraak en trok met een klein hartje naar de tandarts hier in Gent. Mijn eigen tandarts heeft na 22 jaar mijn vertrouwen kunnen winnen, maar alleen omdat het een héél geduldige en competente man is, omdat hij me vroeger cadeautjes gaf (kindjes zijn daar wel degelijk mee te paaien) en ik ken zijn zoon, dat helpt ook. Maar een nieuwe tandarts, daar word ik enorm zenuwachtig van. Om een lang verhaal kort te maken, kwam die nieuwe tandarts met nog slechter nieuws. Mijn eigen tandarts dacht dat de zenuw ontstoken was doordat er wat vuil onder mijn oude kiesvulling geraakt was, maar deze was ervan overtuigd dat ik tandenknars in mijn slaap en dat er daarom een barstje in mijn kies zat, wat dus ook hersteld moet worden. Hij gaf mij een paar foldertjes mee met verontrustende inhoud en bemerkte ook dat ik daar eens zou mee moeten stoppen, met dat tandenknarsen. Alsof ik überhaupt wist dat ik dat deed, in mijn slaap! Het was een enorm onvriendelijke en ongeduldige man, als deze behandeling voorbij is ga ik er nooit meer terug.

Normaal gezien zou ik dit zo snel mogelijk achter de rug willen hebben, maar natuurlijk kwamen de examens eraan. December zat vol, dus de behandeling kon pas in januari, maar midden in mijn examens anderhalf uur (jaha) in een tandartsstoel gaan liggen zag ik niet meteen zitten, en bovendien had ik mijn examenrooster toen nog niet. De intersemestriële vakantie was nog niet duidelijk afgelijnd dus heb ik de afspraak maar meteen in de eerste lesweek gezet, en zo is het maandag 14 februari geworden … Karel begint op 1 februari te werken maar gaat zijn best doen om op dat moment met mij mee te kunnen gaan naar de tandarts. Romantisch hé.

6 Reacties tot nu toe.

 1. jonathan says:

  Toevallig niet een specialist in de tentoonstellingslaan? ‘k ben daar ooit eens moeten gaan, heel nors en onvriendelijk, en duur (en 2 jaar later was zijn ‘herstelling’ al kapot)

 2. Hopelijk valt het allemaal wat mee! Als tandarts in spe kan ik zeggen dat zo’n ontsteking van de zenuw inderdaad heel wat pijn kan doen. Misschien helpt het om te denken dat eens die vervelende zenuwen eruit, je nooit meer pijn zal hebben? Wat natuurlijk wel makkelijker gezegd is dan gedaan.
  En van dat tandenknarsen, als je je daar zorgen over maakt, gewoon eens ter sprake brengen bij je eigen tandarts… Daar bestaat zelfs ‘hulpmiddelen’ voor, Annemie Struyf haalde enkele dagen geleden zelfs zoiets uit haar handtas tijdens ‘de allerslimste mens ter wereld’.

 3. kleine says:

  Jij hebt toch nog familie in Heist he? Anders moet je eens naar Roels in Knokke gaan. Die is naast heel goedkoop ook heel vriendelijk en betrouwbaar.

 4. Greet says:

  @Jonathan: ‘t Was aan de Coupure, maar ‘t is ook pokkeduur ja (rond de €400 :s)

  @Gadolinia: Merci voor de tip, die specialist vond het niet de moeite om te vermelden dat er oplossingen zijn, ik zal het eens vragen aan mijn eigen tandarts! :)

  @kleine: ‘k Heb daar nog wel familie maar ik kom daar bijna nooit, da’s een uur rijden, toch merci voor de tip :)

 5. Manon says:

  Ik heb ook een nachtbeugel (à la Annemie Struyf) om tandenknarsen te voorkomen. Veel merk je er niet van dat je die draagt ‘s nachts, tenzij als je wilt spreken, dan klinkt dat wel een beetje raar :P En het helpt echt wel.

  Veel sterkte ermee! Je bent er dan hopelijk ook voorgoed van af :)

 6. […] Wat een dag, wat een dag. Vandaag was het zover. […]