Take a chill pill

Gepost door Greet Op 26/01/11 9 Reacties

Ik ben zelf een enorm stresskonijn bij tijden, en ik kan me ook wel eens opwinden over zaken die er niet toe doen. Maar gasten, serieus, we moeten daarin niet gaan overdrijven hé.

Aan de UGent wordt beetje bij beetje een nieuw online platform in gebruik genomen, genaamd Oasis. Elk nieuw project gaat gepaard met wat kinderziektes, dat weet iedereen. En administratie in een groot bedrijf kan al eens fout lopen, dat weet ook iedereen. Maar heb geduld en alles komt in orde. Post dus niet berichten op Minerva als “Op de startpagina van Minerva wordt er gemeld dat de examenresultaten vanaf dit semester via Oasis zullen worden meegedeeld. Gaat dit zonder problemen verlopen, en zullen er niet opnieuw twee vakken ontbreken, zoals het geval was bij mijn examenrooster?” en ga daarna niet onmiddellijk naar de studentenadministratie mailen. Wat moeten die mannen daar nu op antwoorden, “neen, er gaan zich geen problemen voordoen, en als die zich wel voordoen, mail ons dan wanneer het probleem in kwestie zich voordoet”?

Of mensen die beginnen werken zijn. Ik begeef mij nu op gevaarlijk terrein, want zelf ben ik nog student, dus ik kan het niet weten. Maar toch kan ik niet anders dan me afvragen, “really?” als ik weer ergens hoor dat iemand in het werk verdrinkt en dus geen tijd meer heeft voor vrienden. Neem uzelf niet zo serieus, straks zit je op je 25e al met een burnout. Je moet geen bedrijf leiden hé. Dat is nog iets anders dat. Ja, ‘t zijn gedurfde uitspraken, maar ik voel de nood om deze ergernis met u te delen.

Oh en dat nieuwe Facebookprofiel (dat ondertussen al niet meer zo nieuw is). Zelf had ik zoiets van, oh iets nieuws, laten we eens kijken wat dat is. Oh dat dat en vind ik leuk, dat ook, ok dit en dat is wel vervelend, maar daar zetten we ons over nietwaar. En wat hoor ik dan van alle kanten: OMFG! Een nieuw profiel! Hoe durft Facebook ons dat aandoen! Het is afgrijselijk! … Het is een website, mensen. Niet relevant voor uw levensgeluk.

Mensen die niet weten wat een zware tweede zit is omdat ze zoiets nog nooit van dichtbij gezien hebben, die bij elk examen luidkeels verkondigen dat ze gebuisd gaan zijn! En dat hun ouders zoooo kwaad gaan zijn! En dat dat het einde van hun leven as they know it zal zijn! En …! Die mensen, die doen mij al helemaal met mijn ogen draaien. Neen, je gaat niet voor elk examen gebuisd zijn. En je ouders zullen je een knuffel geven en zeggen, “je hebt je best gedaan, dat ene herexamen is zo erg niet.” En je leven zal verdergaan.

En zo gaat de lijst maar door. Dan ben ik dus raar als ik bij bovenstaande situaties gewoon m’n schouders ophaal en zeg “ach”. Maar is het nu zo gek dat ik van mening ben dat dat allemaal echt niet zo belangrijk is, en dat de wereld niet rond mij en mijn gemakszucht (of dus rond jou en jouw gemakszucht) draait?

(Voel je vooral niet persoonlijk aangesproken, ik wil hier niemand viseren hé, ik heb het gewoon over ‘mensen’ in het algemeen. Het gaat niet over jou, beloofd!)

9 Reacties tot nu toe.

 1. Lime says:

  Heerlijk :-D

 2. Leni says:

  Helemaal mee eens! Al dat freaken over dergelijke zaken, dat is slecht voor je hart. Behalve mensen die traag wandelen, daar kan ik nu eens écht niet tegen :D.

 3. Ann says:

  Je hebt gelijk dat sommige mensen zich om de meest onnozele dingen opjagen, en ik heb ook al vaak gedacht: “Seriously, relax”.

  Maar als pas werkende mens moet ik toch even voor mezelf opkomen, haha :P. Ik werk (imho) hard, en hoewel ik nog geen half jaar aan de slag ben, heb ik al meermaals het gevoel gehad dat ik kopje onder ging. En toen heb ik me ook afgevraagd: “Ann, waar zijt ge mee bezig? Een jaar geleden deze tijd zat ge nog drie keer per week op café (als student zijnde, dus), nu moet ge elk aanbod voor een keertje pintelieren of uit eten met de vriendinnen afzeggen”.

  En jep, dat frustreert mij soms, en ik ben er redelijk zeker van dat er nog duizenden andere jonge mensen af en toe met diezelfde frustraties kampen.

  Maar aan de andere kant: ik heb in juli besloten om me niet meer aan verdere studies te wagen en te gaan werken, en ik heb verdomd veel geluk gehad dat ik nog diezelfde zomer een baan heb gevonden in mijn sector. En nu is het aan mij om te bewijzen dat ik die baan aan kan.

  Ik merk dat de vaste journalisten het makkelijker hebben. Enfin, die moeten ook hard werken, maar ze hebben hun vaste uren en diensten. Als freelancer moet ik elke dag 24u/24 klaarstaan, en krijg ik een hele hoop werk op mijn bord geschoven, zoveel dat ik soms tot 2 uur ‘s nachts bezig ben.

  Maar thing is: door met je vingers te draaien, ga je het niet verwezenlijken. Dan steekt uiteindelijk iemand anders je voorbij. Dus maak ik nu absurd lange uren, zeg ik met de regelmaat van de klok een leuke afspraak af en zucht ik soms heel hard omdat er weer een opdracht bijkomt. Maar ik weet wel één ding: ooit ga ik daar vast zitten, en dan kan ik weer ademen en mijn sociaal leven terug opnemen. En dan is het dit harde werk meer dan waard geweest.

  Haha verdorie, hele commentaar :D. Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp je standpunt, maar misschien is het op vlak van ‘werken gaan’ een klein beetje kort door de bocht. Wanneer jij binnen enkele jaren ergens aan de slag gaat en je jouw droomjob te pakken hebt, ben ik er zeker van dat jij jezelf net zo hard gaat smijten als de mensen waar je je nu aan ergert :P.

 4. Greet says:

  Oh maar je hebt gelijk hoor, freelance journalist is inderdaad niet om te lachen, en leerkracht da’s ook niet van de poes inderdaad. Ik had het wat specifieker moeten verwoorden; ik had het eigenlijk vooral op mensen met een 9 to 5 job, op kantoor, waar ze in principe thuis niks meer voor moeten doen. In die gevallen heb ik toch zoiets van, mkay als zo’n job je sociaal leven al overheerst, dan wil ik niet weten wat dat wordt als je carrière begint te maken. Ach ja, ik weet het, ik ben een student dus ik kan niet weten wat het is, maar ik kan me er wel een beeld van vormen, ik heb ook kantoorjobs gedaan als vakantiejob. :)

 5. Karel says:

  9 to 5 is heel relatief tegenwoordig. Hangt allemaal af van sector tot sector. En qua leerkracht: ik ga dat niet relativeren, het is hard werken, maar je mag het niet omkeren ook. Genoeg andere jobs die evenveel werk en stress zijn.

 6. Evelien says:

  Goed gezegd Greet! Volledig akkoord :-)

 7. Manon says:

  Haha, ik heb dat Minervabericht ook gelezen en ook op gereageerd, was iets heel raars. Ik ben voorlopig ook geen fan van Oasis (blijkbaar slecht compatibel met Minerva, en ik vind het heel vervelend dat je andermans examenrooster niet meer kan zien zodat je uitentreure aan iedereen moet vragen wanneer ze nu wat hebben), maar laten we ze nog een kans geven voor de bekendmaking van de resultaten zeker… :P
  Met de andere dingen die je irriteren word ik gelukkig minder vaak geconfronteerd :D