Twunch

Gepost door Greet Op 18/02/11 10 Reacties

Ik wou er eerst niets over zeggen, omdat het eigenlijk maar stom is om hierover te zagen, maar ik vind ‘t toch echt belachelijk, dus hupla. En ja, ik weet dat ik een ambetante zaag ben en dat er mensen zijn die redenen zullen aanvoeren waarom ik ongelijk heb, maar toch moet ik het kwijt.

Misschien heb je er al van gehoord, misschien ook niet, maar een twunch is dus een lunch (of soms dinner, of drinks) die op Twitter geregeld wordt, vandaar de naam. Iemand stelt iets voor (“Hé, wie gaat er volgende week vrijdag mee twunchen in de Wok A Way?”), andere mensen gaan erop in, en voilà. Er is ook al eventjes een heel handige site voor, waarmee je het overzicht kunt behouden, maar het blijft iets dat via Twitter gaat. Die twunches zelf zijn informele bijeenkomsten, waar twitteraars van gevarieerd pluimage elkaar ontmoeten. Het is een gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en om vrienden en kennissen terug te zien, en om van gedachten te wisselen met mensen die allemaal iets anders te zeggen hebben. Iedereen is welkom en alles mag, ik vind het een heel tof concept. Laten we er anders de uitleg bij halen die op de twunch.be site staat en het concept twunch goed samenvat:

Twunch is lunch, twitter-style: twitterers gather without ceremony at a place to talk about the things that make them tick. The location is a restaurant where one can eat fast, cheap and without bookings.

Maar dan is er altijd weer één die zich moeit, het concept kaapt en er iets van maakt dat er totaal niks mee te maken heeft. Quickie — ik bedoel, Vincent Van Quickenborne — organiseert een twunch, die hij “zijn” twunch noemt, en hij voegt er allemaal nieuwe regeltjes aan toe: er is een thema, dus je mag al niet meer kiezen waarover je praat. Het is op zijn kabinet te doen, wat ook al helemaal afwijkt van de oorspronkelijke bedoeling van een twunch. En nog het opvallendst van al: er is een inschrijvingslimiet, dus nu staat in dikke rode letters op zijn site dat de inschrijvingen gesloten zijn. Het zorgt allemaal voor een elitair sfeertje.

Een beetje jezelf populair maken door op de Twitterkar te springen, maar je vergalopperen door te denken dat je het gesnopen hebt, en iets informeels als twunches misbruiken om je nog wat populairder te maken: dikke vette foei, meneer Van Quickenborne. Een beetje arrogant, niet? Organiseer voor mijn part elke week een lunch op je kabinet, maar noem het dan geen twunch, want dat is het in de verste verte niet.

Ach ja, het zal wel zoiets zijn dat onvermijdelijk is, zeker? Vroeger waren bloggers mensen die iets te zeggen hadden en waren blogmeetings plezant, maar nu elke Jan met de pet een blog heeft is het voor mij toch niet meer hetzelfde. De Girl Geek Dinners vond ik in het begin ook altijd heel boeiend, maar sinds de grote massa (en de commercie) erop gesprongen is voel ik me daar ook niet meer thuis. Twitter heeft die evolutie ook doorgemaakt, en nu is het dus blijkbaar de beurt aan de twunches. Jammer dat het zo moet gaan, maar wat doe je eraan, zeker …

10 Reacties tot nu toe.

 1. Paul says:

  Ja sorry Greet, maar nu zijt ge inderdaad aan het zagen ;-)
  ‘t is wel leuk om te lezen, dat wel. Echt, leuk artikel!
  Soit, Als de Quickie een lunch betaalt en je moet via twunch inschrijven… ja, dat is dat toch een twunch zeker.

  En de ggd’s waren in het begin inderdaad veel boeiender.
  Vanaf dat de inschrijvingen via twitter volliepen nog voordat Clo een mail had gestuurd, was het kalf verdronken. Vanaf dan was het een twirlgeekdinner (hm dat klinkt niet… een girltweekdinner?)

  imho mogen ze al die woorden die met tw beginnen achterwege laten.

  slaapwel

 2. treiner says:

  tja nu het bloggen weer in populariteit afneemt kan je misschien beter blunchen

 3. Valentijn says:

  Ach, Quickie, da’s veel lullen en weinig doen. Die mens doet zich voor als hippe IT minded politieker maar weet er eigenlijk bitter weinig van af en kan precies niet altijd even goed omgaan met sociale media (kwantiteit != kwaliteit)

  Heel de evolutie van blogs, geek girl dinners, twunches enzoverder is typisch voor alles dat “hip” is op het internet. Van zodra de commerce en het grote publiek erop springt is voor veel “ouwe rotten” de fun ervan af. Zelfs het internet zelf heeft die evolutie meegemaakt. Ik heb de tijd nog meegemaakt voor het grote publiek en de commerce het internet ontdekt hebben. Het was best een interessante tijd in de toen zeer beperkte beperkte Belgische internetcommunity, intussen is er veel veranderd, niet altijd ten goede, maar zo gaat het nu eenmaal in internetland.

 4. Manon says:

  Als redelijk trouwe lezer geef ik je grotendeels gelijk, maar toch één opmerking.
  Kijk, ik lees je blog graag en ik vind wel degelijk dat je iets te vertellen hebt, maar het laatste stuk van je blog vind ik simpelweg arrogant. “Vroeger waren alle bloggers zo interessant als ik, tegenwoordig blogt het gepeupel ook en is er niks meer aan, puh”. Seriously?

 5. Miss says:

  Ik had zelfs nog niet eens gehoord van twunches en ik blog nog niet lang.

  Maar ik ga mee met wat Manon zegt, dat laatste stukje komt wel wat arrogant over… ;-)

 6. Ilse says:

  Ja, ik ben ook gedeeltelijk akkoord met Manon. Ik blog en tweet nog niet lang (allez, ik blog eigenlijk wel al lang, maar mijn hetmaggeennaamhebbenblog is nog niet zo oud) dus voel ik mij persoonlijk aangevallen:D

  Ga eens mee in deze interpretatie: je zit Quickie af te breken omwille van zijn arrogantie. Dan sluit je af met de woorden “Vroeger waren die bloggers/tweeps nog interessànt!”. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn: twunchen met alleen de interessante mensen en regeltjes en een thema.

  Ik weet dat je het zo niet bedoelt. Maar ik denk gewoon dat mensen het misschien zo interpreteren.

 7. Greet says:

  @ Paul:

  “Soit, Als de Quickie een lunch betaalt en je moet via twunch inschrijven… ja, dat is dat toch een twunch zeker.”

  Mja, dat is mijn punt net: ‘t is niet omdat je het ‘twunch’ noemt dat het een twunch is, deze bijeenkomst gaat mijns inziens volledig voorbij aan het concept van een twunch: informeel, zonder thema (en dus zeker ook zonder politieke kleur), in een goedkoop en snel restaurant, iedereen welkom.

  @ Manon (& Miss & Ilse):

  Leuk om te horen dat ik trouwe lezers heb! ^^
  En je hebt gelijk, als je het zo formuleert klinkt het inderdaad nogal pretentieus. Ik had dat uiteraard niet zo bedoeld, toen ik die zin schreef dacht ik vooral aan bloggers als Michel Vuijlsteke en zo, maar eigenlijk klinkt het inderdaad alsof ik mezelf daarbij reken, wat dus helemaal niet zo is.

  Toen ik de blogpost schreef was het al behoorlijk laat en na het overlezen werd ik me ervan bewust dat het een nogal weinig genuanceerde tekst is. Niet iets dat ik op school zou indienen dus, maar voor mijn persoonlijke blog volstaat zoiets. Daarom heb ik er nog die paragraaf vanboven bijgeschreven, in een poging om het wat te relativeren, maar ik had die laatste paragraaf inderdaad beter wat genuanceerder geformuleerd.

 8. Manon says:

  ‘t Is je vergeven hoor ;) Ik dacht wel dat je het niet zo bedoelde, het kwam er alleen wat ongelukkig uit :P

 9. Tom Klaasen says:

  Snel, goedkoop, en iedereen mag binnen.
  Lijkt me een twunch, niet?

  Toegegeven: ik vind een grassroots twunch dikwijls ook leuker — maar ik heb op de Twunch for Life toch veel gezichten gezien die ik op andere twunches ook al gezien had. En daar doe ik het voor: mensen ontmoeten.

 10. Greet says:

  Niet iedereen mocht binnen. :)