Knutselen met Greet: een funky toiletrolhouder

Gepost door Greet Op 29/04/11 0 Reacties

Tussen mijn knutselgerief lag al een tijdje zo’n rond kartonnen smeerkaasdoosje te wachten op een nieuwe functie, en opeens wist ik wat ik ermee wou aanvangen: een toiletrolhouder! Kotstudent zijnde heb ik mijn huishouden nogal bric-à-brac samengesteld, en een toiletrolhouder beschouw ik als iets waar ik geen geld aan ga uitgeven maar wat wel handig kan zijn om te hebben. En ik beschouw het ook als zoiets waarvan toiletrolhouderproducenten nooit precies weten hoe je hem hebben wil. Dus maakte ik er eentje!

Benodigdheden:

 • kartonnen smeerkaasdoosje
 • wc-rolletje
 • karton (bv 2 of 3 dozen waar rijst in zat of zo)
 • TESA crêpe (andere plakband is te glad)
 • schaar
 • cuttermes
 • potlood/balpen
 • versiersel: vilt, een stofje met een leuk patroontje, crêpepapier, plakkaatverf (best met een laagje vernis over), …

Werkwijze:

 1. Het smeerkaasdoosje was een beetje fragiel en platduwbaar, dus heb ik het opgevuld met stukjes karton, zodat het een stevig volume werd (foto 1).
 2. Daarna plak je het doosje dicht omdat het anders openspringt door al dat karton erin (foto 2).
 3. Snij een wc-rolletje open in de lengte, en rol het een beetje op, zodat je een stokje krijgt waar een wc-rolletje rond kan. Maak het dun genoeg, want er komt nog versiersel rond (in mijn geval een laag vilt). Plak het stevig dicht (foto 3).
 4. Teken in het midden van het smeerkaasdoosje een cirkeltje rond het stokje op de plaats waar je het hebben wilt, en je wilt het ongeveer in het midden hebben. Snij acht sneetjes met het cuttermes en plooi de hoekjes open (foto 4).
 5. Zorg ervoor dat de hoekjes juist rond het stokje passen, maak de sneetjes dus niet te groot. Plak het stokje stevig vast met TESA crêpe rond de basis, over de hoekjes (foto 5). Plak ook best een laagje of twee over de bovenkant van het stokje zodat het dicht is.
 6. Versier het ding. Go crazy! Ik heb voor vilt gekozen, omdat ik van vilt hou, en omdat ik dat altijd wel liggen heb. Rood met zwarte stippen natuurlijk, ik moet er geen tekeningetje bij maken hé (foto 6). ;)
 7. Test de toiletrolhouder uit met een toiletrol (foto 7). Het exemplaar op de foto is wel degelijk geel, dat ligt niet aan de lichtinval of zo. Boodschap van algemeen nut: aan allen die erover nadenken om in de Carrefour misschien eens het toiletpapier te kopen dat “naar vanille ruikt”: don’t.
 8. Om de houder op mijn wc te bevestigen (zodat je gewoon aan het papier kunt trekken met één hand) heb ik bijna het gehele oppervlak aan de onderkant bedekt met dubbelzijdig plakband. Het is efficiënt en future proof (laat geen sporen na). Et voilà (foto 8)!