Sister Wives

Gepost door Greet Op 13/06/11 13 Reacties

Een tijdje geleden stuitte ik op de serie Sister Wives, die ondertussen net z’n tweede seizoen beëindigd heeft. De reality serie draait rond de Amerikaanse familie Brown, bestaande uit Kody, zijn vier vrouwen Meri, Janelle, Christine en Robyn, en hun 16 (binnenkort 17) kinderen.

Say what?

Welja, ik wist het ook niet, maar polygynie bestaat dus wel degelijk. En niet in één of andere occulte sekte (hoewel dat helaas ook bestaat), maar gewoon in onze westerse wereld. Hier gaat het om een gemeenschap in de Verenigde Staten (vooral in Utah), die zichzelf fundamentalistische Mormonen noemt. De fundamentalisten scheurden zich af van de “gewone” Mormonen toen die in 1890 stopten met polygynie.

Dat klinkt allemaal veel viezer dan het in de realiteit blijkt te zijn, en ik raad dan ook aan om zeker eens een aflevering van de serie te bekijken. De familie Brown is een groep warme, open, intelligente mensen. Ze sturen hun kinderen naar een deftige school en moedigen de oudsten aan om aan hoger onderwijs te denken. Ze werken hard om voor hun familie te kunnen voorzien, en ze proberen om alles te doen wat andere families ook doen. Ze laten hun kinderen vrij om zichzelf te zijn, en vrij in de keuze tussen polygynie en monogamie. Ze hebben, zelfs al zijn ze zo gelovig (in vergelijking met ons), geen problemen met het homohuwelijk en tonen hun kinderen dat je op heel veel verschillende manieren gelukkig kunt zijn. In de uitspraken die ze doen over liefde delen, een betere mens worden, verantwoordelijkheid dragen en kinderen opvoeden zitten heel wat waarheden en wijsheden. Op bepaalde vlakken zijn deze mensen stukken moderner en vooruitdenkender dan veel traditionele Amerikaanse gezinnen.

More power to ya, zeg ik dan. Maar helaas is niet iedereen het daarmee eens. Naar aanleiding van de publiciteit die de serie teweeg bracht werd in Utah een politieonderzoek in gang gezet, en omdat de familie zodanig bang werd dat ze zouden gesplitst worden (aangezien wat ze doen technisch gezien illegaal is en zulke families in het verleden al uit elkaar gerukt werden) moesten ze verhuizen naar de staat Nevada. Ik vind het een beetje belachelijk dat de politie achter gezinnen als de Browns zou gaan, terwijl het duidelijk is dat wat zij doen niemand kwetst, integendeel. Ik hoop van harte dat ze in Nevada een rustiger  leven kunnen leiden, en dat ze daar wat meer zichzelf kunnen zijn.

Ondanks dat ik het dus fantastisch vind dat er voor zulke alternatieve gezinsvormen plaats is in onze (op de keper beschouwd) conservatieve westerse wereld, is er toch één ding waar ik een groot, groot probleem mee heb. Tuurlijk, het is een beetje stom dat de vrouwen geen décolletés of blote schouders mogen tonen. Tuurlijk, het is een beetje ongevoelig om de vraag of ze ook met meer dan 2 personen samen seks hebben te beantwoorden met “no, we don’t get weird”. Tuurlijk, het is een beetje vreemd dat je je verloofde niet mag kussen tot de dag dat je getrouwd bent, en dat je daarvoor hoogstens handjes mag vasthouden. Maar uiteindelijk zijn dat allemaal keuzes die iedereen voor zichzelf maakt, niet? Wat echter helemaal anders zit, is het diepgewortelde idee dat de man het middelpunt, de leider van het gezin is.

De fundamentalistische Mormonen noemen wat zij doen polygamie, maar om precies te zijn gaat het hier om polygynie: één man met verschillende vrouwen. Het omgekeerde daarvan, één vrouw met verschillende mannen, heet polyandrie, en is in deze Mormoonse kringen absoluut uit den boze. Woorden die Kody gebruikte om dat concept te beschrijven zijn “the vulgarity of [the idea] sickens me”, en “it seems wrong to God and nature”. Ho ho, alarmbelletje! Datzelfde alarmbelletje ging ook af bijvoorbeeld toen Kody besloot dat het gezin moest verhuizen, en ook al stonden enkele van zijn vrouwen en tienerkinderen absoluut niet achter dat idee, toch vond hij het zijn verantwoordelijkheid als leider van het gezin om te beslissen wat goed was voor iedereen. Dus werd er verhuisd, en had iedereen zich daarbij neer te leggen.

Ik heb vrienden van verschillende levenswandel, en ik heb de laatste jaren al heel wat bijgeleerd over de vormen die relaties kunnen aannemen. Heel toevallig is dat nu voor mij de “doodgewone” jongen-meisje combinatie, seriële monogamie zoals ze dat noemen, maar ik vind dat dus eerder toevallig dan vanzelfsprekend. Families als deze, die bereid zijn hun leven om te gooien om de wereld te tonen dat het ook anders kan, vind ik bewonderenswaardig en moedig. Maar dat ze bijvoorbeeld het homohuwelijk steunen vind ik eigenlijk niet meer dan logisch, en om dan zo’n straffe uitspraken te doen over een andere gezinsvorm dan die van hen, dat vind ik zeer, zeer teleurstellend. Ze hebben het over “being open minded”, maar ze hebben blijkbaar nog niet gehoord van het feit dat polyandrie bijvoorbeeld in streken in Tibet en Nepal even normaal is als monogamie, en dat polygynie dus niet de enige vorm van of een synoniem voor polygamie is. Om nog maar te zwijgen over polyamorie natuurlijk, waarbij het vaak veel minder om huwelijken en kinderen draait en waarbij de mogelijkheden qua samenstelling nog veel uiteenlopender zijn.

Nu goed, op dat misogyne element na blijft de serie een echte eye opener. Ik begon aan de eerste aflevering met de typische houding van lichtjes afkeurige nieuwsgierigheid, en ik vond mezelf al behoorlijk open minded hiervoor. Gaandeweg is die afkeurige houding afgenomen en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nog lang niet zo open minded was als ik wel dacht, en dat er nog zoveel stereotypes zijn die zoveel mensen ervan weerhouden om echt zichzelf te zijn. We zijn al ver gekomen, da’s waar. Maar er zijn nog zoveel andere manieren om te leven, om liefde te delen en om gelukkig te zijn.

13 Reacties tot nu toe.

 1. Greet says:

  Disclaimer: ik zie mijn lief heel graag en ik wil niemand anders, en zo van die dingen. :D

 2. Karel says:

  *rolleyes* :p

 3. Eline says:

  als je dat leuk vindt, moet je ook maar eens ‘big love’ kijken ;)

 4. Greet says:

  Awel, misschien doe ik dat eens!

 5. Manon says:

  Goh ja, dat is interessant, maar je kunt je ook afvragen hoe geweldig leuk die vrouwen dat zelf vinden he… Het lijkt alsof ze allemaal vrolijk samen leven, maar het kan toch niet eenvoudig zijn om je man met drie andere vrouwen te moeten delen. Voor de man is het leuk, natuurlijk, en aangezien er zo op hem gefocust wordt zul je ook niet snel te weten komen wat die vrouwen er diep vanbinnen echt van vinden.
  Ik vind mezelf ook best een open-minded persoon, maar ik vraag me af in hoeverre een situatie als deze voor ALLE betrokkenen ‘plezant’ is.

 6. Greet says:

  Wel, dat is zo ongeveer de ingesteldheid waarmee ik aan de serie begonnen ben, en dat is exáct de reden waarom ik aanraad om eens een aflevering te bekijken :)

  Het is voor de vrouwen soms lastig ja, met jaloezie en zo. Maar het is voor hen veel plezanter dan het eruit ziet. Even belangrijk als hun relatie met Kody is de relatie die ze met elkaar hebben, daarom ook dat de serie Sister Wives heet. Ze zijn elkaars beste vriendin, en dat heeft heel wat voordelen. Ze hebben bovendien ook een even goeie relatie met alle kinderen, wat op zich ook al super is.

  Voor Kody lijkt het misschien op het eerste zicht makkelijk, maar hij heeft het heel wat lastiger dan je zou denken. Hij is verantwoordelijk voor het geluk van 20 mensen, en heeft in heel zijn leven nooit eens een minuut voor zichzelf. Hij is altijd aan het piekeren hoe hij dingen gaat oplossen en hoe hij het het beste aanpakt om niemand een andere behandeling te geven dan anderen.

  Ik zeg het, kijk maar eens naar de serie :)

 7. Kimsje says:

  Wow wat interessant! Ik ga het eens bekijken!

 8. Matty says:

  Hoe komen die mensen in vredesnaam aan zoveel geld met al die luxe huizen en auto’s????

 9. Greet says:

  Werken, heet dat. Jobs en zo.

 10. nellie says:

  Ik kijk alle afleveringen, ben er aan verslaafd geraakt, vind het echt een eye-opener, en de vrouwen geweldig!

  Ik vind dat er veel liefde is, en ,,voel”het bijna als ik kijk! Kody is een man die veel liefde kan geven, te geven heeft, kan menig man wat van leren!

  Meri heeft mijn voorkeur, ik vind haar een schat van een vrouw, in alle opzichten! Janelle is krachtig en realistisch, Christine is de kattigste, maar rechtvaardig, en dat waardeer ik erg in haar, ze uit haar gevoelens. Robyn heeft het best wel moeilijk, als nieuwe vrouw. Denk dat ze heel lief is, maar nog teveel ,,aardig” gevonden wil worden.

  Mijn kijk op polygamie is veranderd door de serie, tenminste àls het gaat zoals het bij de fam. Brown gaat!Niet dat ik het zelf zou willen, mij lukt het nog niet om een 1 op 1 relatie te houden, ik zou jaloers zijn, maar ja, dat is in feite iets om te overwinnen, als ik zie hoeveel voordelen het heeft om sister-wives te hebben! En bij Kody lijkt het me fijn vertoeven, hij geeft in mijn beleving meer dan ik in een 1 op 1 relatie ooit heb gekregen aan warmte enz!!

  En ja, Kody gruwelt bij de gedachte aan 1 vrouw met 4 mannen, maar ja, dat is hùn geloof nou eenmaal, zijn vrouwen zouden alleen maar hèm willen,en ach, zo zijn er zovele manieren van leven, ik vind het van intellect getuigen dat hij zijn kinderen vrij laat daarin!

  Het mag van mij een hele avond duren, een uurtje is zo voorbij! Kijk alweer uit naar de volgende uitzending!

 11. nellie says:

  hebben ze ook een eigen website?

 12. Martin says:

  Greet, wat heb je dat prachtig verwoord, je eigen mening en van anderen mooi samen gevoegd!
  Ik heb jaren geleden zo een 5 jaar met twee lieve vrouwen geleefd, en twee kinderen (later drie) Bah zal je zeggen ( nou ja misschien jij niet) Het gebeurde geleidelijk, samen waren ze vriendinnen, we leefden samen, deden huishouden samen, sliepen in een bed, geen seks met z’n drieën!
  Toch ging het mis, jaloezie, wantrouwen was de oorzaak, we zagen de breuk aankomen maar hadden niet de skills (weet niks anders) om bij elkaar te blijven, een is er bij me gebleven al 28 jaar.
  Toch hadden we dit niet willen missen, zo intens en diepe verbondenheid is nog steeds als herinnering voelbaar.

 13. Greet says:

  Moet kunnen, hé :-)

  Jammer dat het fout gelopen is, maar fijn dat je er mooie herinneringen aan koestert!