Wat ik niet logisch vind aan Google+

Gepost door Greet Op 25/07/11 5 Reacties

Er is al enorm veel over gezegd geweest, en ik ben verre van een expert dus ik ga hier geen uitgebreide mening uit de doeken doen of zo. Maar één ding wou ik toch even zeggen, en dat is het enige dat ik na lang nadenken nog steeds niet goed snap.

Op Facebook vraag je toestemming om iemands profiel/statusupdates te mogen zien, en die persoon beslist dan of hij die aanvraag goedkeurt. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, komen de statusupdates in je newsfeed terecht. (Als je mensen wel wil toevoegen als vriend maar hun updates niet in je newsfeed wil, kun je die er makkelijk uitfilteren.)

Op Twitter beslis je zelf wie je volgt, en als het om een afgesloten account gaat, doe je ook eerst een aanvraag. Alleen wie jij volgt komt dus in je newsfeed terecht.

In beide gevallen ben jij dus degene die kiest wat je in je newsfeed wil zien verschijnen en van wie.

Op Google+ gaat het omgekeerd: mensen beslissen om je in hun circles te zetten, dus om hun profiel/statusupdates met jou te delen. Daar gaat geen aanvraag aan vooraf, dus een groot deel van de statusupdates die bij mij binnenkomen, zijn afkomstig van mensen waar ik helemaal geen statusupdates van wil lezen.

Bovendien kun je in je newsfeed geen statusupdates filteren. Mensen die jij aan je circles toegevoegd hebt (maw, mensen aan wie je de toestemming hebt gegeven om je te volgen) verschijnen zonder uitzondering in je newsfeed. Door iemand toe te voegen aan een circle, beslis je dus niet alleen om die persoon toegang te geven tot jouw updates, maar ook om de updates van die persoon in je newsfeed op te nemen, ook al wil je dat helemaal niet.

Dat is toch niet logisch?

Tuurlijk, de statusupdates staan niet allemaal op dezelfde plek, dus je kunt er makkelijk voor kiezen om ongevraagd gedeelde statusupdates te negeren. En toch kan ik het niet helpen om telkens weer die melding te zien, “xx new people are sharing with you”, en te denken, en waarom dan wel? Alleszins niet omdat ik toonde dat ik daar interesse in had.

En tuurlijk, je kunt een “workaround” gebruiken, zoals alle mensen die jij wil volgen in nog een andere circle steken en enkel de newsfeed van deze circle te bekijken. Maar ik betwijfel of dat de bedoeling was (omdat je eigen statusupdates niet in die newsfeed verschijnen bijvoorbeeld, da’s minder handig). Is het niet makkelijker om gewoon mensen uit je algemene newsfeed te kunnen filteren?

Een beetje teleurstellend toch dat hier niet echt goed over nagedacht is geweest, en vooral, hoe gek is het dat ik hier nog nergens anders iets over heb gelezen, en dat niemand anders hier last schijnt van te hebben? Ben ik echt de enige die de tijd en het geduld niet heeft om een ellenlange newsfeed door te lezen vol met statusupdates die ik niet wil lezen?

5 Reacties tot nu toe.

  1. Lucie says:

    Ik denk dat je het verkeerd verstaan hebt. Het is gelijk twitter: de mensen van wie jij de statussen wilt zien, ga je volgen door ze in je cirkels te steken.

    Iedereen die dat wilt kan jou volgen. Ik heb nog niet gevonden hoe je ervoor kan zorgen dat mensen jou updates niet zien. Maar je moet dus geen toestemming geven aan mensen om jou te kunnen volgen, dat gaat automatisch.

    Mensen van wie je de updates niet wilt zien, die steek je dus gewoon niet in je cirkels. Als alles goed gaat krijg je normaal ook niets te zien van mensen die jou wel volgen, maar jij hen niet.

  2. Greet says:

    Aangezien je bij elke statusupdate beslist aan welke circles je ze zichtbaar maakt, lijkt het mij wel zo te zijn dat je door mensen toe te voegen aan circles hen toestemming geeft om je inhoud te zien.

    Het heeft wat mij (en waarschijnlijk veel anderen) betreft geen zin om mijn profiel te volgen zonder dat ik jou in een circle steek, want ik deel enkel dingen met mijn circles, niks publiek. Wat jij zegt zou dus enkel werken als iedereen alles publiek zou zetten.

    En ik krijg dus wel iets te zien van mensen die mij volgen, want als je daarmee bedoelt van mensen die mij aan hun circles toevoegen, dan krijg ik daar telkens een melding van: “xx new people are sharing with you”.

    Geloof mij, ik heb er lang en goed over nagedacht ;)

  3. Dingen die mensen publiek posten, als jij in hun cirkels staat maar zij niet in die van jou, staan in “incoming”. Om die dingen te zien moet je al expres op Incoming klikken dus.

    Die melding van “are sharing with you” staat er even, en is dan meteen weer weg, en voor de rest zie je in je default stream alleen inhoud van mensen die je volgt en die dingen ofwel publiek posten, ofwel naar cirkels waar jij in zit.

    Enkel die melding dus, niét hun posts.

  4. Lucie says:

    Ik heb het ook nog niet helemaal gesnapt hoor, ik blijf voorlopig nog bij het goeie ouwe facebook, waar het tenminste duidelijk is wie wat deelt enzo.

  5. Greet says:

    @Michel: Ja dat weet ik, dat is wat ik bedoelde met dat je die dingen makkelijk kunt negeren.

    Ik denk dat ik gewoon denk vanuit de redenering dat ik standaard niks publiek post (net zoals op m’n Facebook) en dat ik dus zelf weet naar wie mijn inhoud gaat (en dat je dus in mijn circle moet staan om mijn inhoud te zien, en dat die circles dus dienen om dingen te delen met mensen, niet om mensen te volgen). En ik denk dat Google+ meer denkt vanuit de redenering dat mensen standaard dingen publiek zetten, of toch vaak, en alleen af en toe iets afschermen (en dat de circles dan dus meer dienen om mensen te volgen, ipv om dingen met mensen te delen).